Πως θα ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις...

Πως θα ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις...


Όταν με το καλό περάσει η πανδημία θα θυμάμαι τις αποφάσεις για το Αρης – ΑΕΚ και θα γελάω. Θυμίζω ότι το ματς αποφασίστηκε να γίνει στη Λαμία, γιατί στη Θεσσαλονίκη υπάρχει lockdown από την Τρίτη. Τελικά άλλαξε η απόφαση κι έπρεπε γίνει στο Βικελίδης, απλά γιατί μπήκε σε lockdown η χώρα ολόκληρη από σήμερα! Λογική σε όλα αυτά δεν βρίσκω, αλλά αυτό που δίνει στην ιστορία διαστάσεις φάρσας είναι ότι τελικά το ματς ακυρώθηκε γιατί η ΑΕΚ γύρισε από την Ουκρανία με μισή ντουζίνα κρούσματα. Μας κοροϊδεύει ο Θεός, που λένε…

Αρκούσε ένα και μόνο  

Μόνο αυτή την εβδομάδα έχουμε ένα κρούσμα στον Αρη, ένα στον Ατρόμητο, δέκα στο Βόλο και τέσσερα στην ΑΕΚ – μιλάω για παίκτες, γιατί κρούσματα υπάρχουν και στα προπονητικά τιμ. Αυτή την αγωνιστική έχουν αναβληθεί τα ματς Αστέρας – Βόλος και Αρης – ΑΕΚ. Με βάση το τελευταίο πρωτόκολλο, αν σε μια ομάδα υπάρχουν τρία κρούσματα το παιγνίδι της αναβάλλεται. Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος αρκούσε ένα και μόνο κρούσμα. Κατανοητή η ανάγκη απολυμάνσεων, ιχνηλάτησης, καραντίνας των ποδοσφαιριστών κτλ, αλλά με την αύξηση των κρουσμάτων συνολικά στη χώρα, το να μην υπάρχουν τουλάχιστον τρία κρούσματα στις ομάδες, σε λίγο θα είναι τουλάχιστον απίθανο. Ειδικά από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές ταξιδεύουν, είτε για να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε για να ενσωματωθούν με τις εθνικές τους ομάδες – από Δευτέρα όταν θα έχουμε πάλι διακοπή πρωταθλημάτων και αρκετοί θα φύγουν. Θυμίζω ότι στην προηγούμενη διακοπή, εξαιτίας του ταξιδιού του Καμαρά στην Γκάνα, ο Ολυμπιακός έχασε αυτόν, τον Μπα και τον Σουντανί. Τώρα η ΑΕΚ πλήρωσε το ταξίδι στην Ουκρανία. Ευτυχώς που τα παιδιά το περνούν χωρίς επιπλοκές.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/04/4936352.jpg

Οι περιπτώσεις Μιλουντίνοφ Καμαρά

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος από τον ιό προσβάλλεται δεν έχει και κανένα πρόβλημα κι απλά προπονείται μόνος του. Ο προπονητής της μπασκετικής ΤΣΣΚΑ Δημήτρης Ιτούδης έλεγε σε συνέντευξή του στα Νέα ότι ο Νίκολα Μιλουντίνοφ, που ασθένησε από κορωνοϊό, δυσκολεύεται ακόμα να βρει τις ανάσες του μολονότι έχει επιστρέψει στις προπονήσεις εδώ και μέρες. «Στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα μου ζήτησε αλλαγή γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας προπονητής. Αν ένας γίγαντας, όπως ο Μιλουντίνοφ, έχει τέτοια προβλήματα σκεφτείτε τι κακό μπορεί να κάνει ο ιός σε κάποιο που μπορεί να κουβαλά και κάποιο προβληματάκι και να μην το γνωρίζει. Ακόμα και η απλή αποχή από τις προπονήσεις δημιουργεί πρόβλημα: ο Καμαρά π.χ στο ματς με τη Σίτυ κουράστηκε γρήγορα. Από την άλλη η εντύπωση που εγώ έχω είναι ότι στην Ελλάδα τα ματς αναβάλλονται εύκολα: κάτι πρέπει οι υπεύθυνοι να ξαναδούν. Διότι ο ιός είναι μεταδοτικός μεν, πλην όμως οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν 25 παίκτες για να έχουν και λύσεις. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Οπόρτο χωρίς τρεις που είχαν Covid 19. Kι έπαιξε κανονικά.         

Τίποτα δεν θα σταματήσει φέτος

Τα νέα lockdown σε μια σειρά από χώρες δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά και για το πώς και φέτος θα ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις – ευρωπαϊκές και εγχώριες. Το ότι θα ολοκληρωθούν είναι δεδομένο: το καταλάβαμε την περασμένη σεζόν. Με οποιοδήποτε τρόπο η ζωή πρέπει να συνεχιστεί.

Οι διεθνείς συνομοσπονδίες έχουν αυτή τη φορά έτοιμα από νωρίς εναλλακτικά σχέδια για οποιαδήποτε εξέλιξη. Ακόμα και η ΔΟΕ, που φυσικά θέλει οπωσδήποτε να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά πλέον δεν είναι οι αθλητές – είναι οι θεατές. Οι αθλητές ίσως για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία των Αγώνων απλά δεν θα μείνουν όλοι μαζί – δεν θα υπάρχει δηλαδή το περίφημο Ολυμπιακό χωριό ακόμα κι αν έχει βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο. Με τους θεατές το πράγμα είναι πιο περίπλοκο. Η Διοργανωτική Επιτροπή των Αγώνων γνωρίζω ότι έχει επεξεργαστεί δυο εναλλακτικά σχέδια από τώρα: ένα στο οποίο θα υπάρχουν μόνο γιαπωνέζοι θεατές στις εξέδρες κι ένα να γίνουν οι αγώνες χωρίς καθόλου θεατές.  Θα είναι μια άσχημη εξέλιξη, αλλά οι αγώνες θα γίνουν. Χωρίς φυσικά να υποχρεωθεί κανείς αθλητής και καμία Εθνική ομάδα να πάρει μέρος σε αυτούς.   

Final 8 όπως και πέρυσι  

Στην UEFA δηλώνουν βέβαιοι ότι και οι διοργανώσεις θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και τα τελικά του Euro του 2020 θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι. Μπορεί όλα να χρειαστεί να πάνε λίγο πιο πίσω, αλλά όλα θα ολοκληρωθούν. Στο Τσάμπιονς λιγκ και στο Γιουρόπα λιγκ μπορεί να υπάρξει και φέτος Final 8, όπως και πέρυσι. Οι ομάδες δεν το θέλουν, διότι παίζοντας λιγότερα ματς χάνουν χρήματα, αλλά θα το δεχτούν. Και τα τελικά του Euro μπορεί να μην γίνουν σε δέκα χώρες, όπως η UEFA θέλει να πιστεύει, αλλά θα γίνουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να παίξουν οι ομάδες τον Αύγουστο. Υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός (και με εναλλακτικά σενάρια). Η UEFA δεν θέλει κάποιες κυβερνήσεις, λίγκες και ομοσπονδίες να σταματήσουν πάλι τα εθνικά πρωταθλήματα, όπως πέρυσι. Στη Νιόν θέλουν να δουν φέτος κάθε χώρα να εξαντλεί κάθε περιθώριο. Για αυτό και θα ήθελαν να ισχύουν παντού τα δικά τους πρωτόκολλα, που κάνουν δύσκολες έως απίθανες τις αναβολές αγώνων του Γιουρόπα λιγκ και του Τσάμπιονς λιγκ.

Θυμίζω ότι για να γίνει ένα ευρωπαϊκό ματς αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμοι σε μια ομάδα 13 ποδοσφαιριστές κι ο ένας από αυτούς να είναι τερματοφύλακας. Μάλιστα η UEFA επιτρέπει στις ομάδες για να συμπληρώσουν αυτό τον αριθμό να χρησιμοποιήσουν ως λύση και παίκτες που δεν είναι δηλωμένοι στην ευρωπαϊκή τους λίστα. Σε περίπτωση δε αποκλεισμού μιας χώρας, επιτρέπει σε μια ομάδα να φύγει από αυτή και να δώσει τα παιγνίδια της όπου αλλού θέλει.

https://www.athleticradio.gr/wp-content/uploads/2020/08/covid_19-681x384-1-681x384-1-681x384-1.jpg

Η μόνη λύση

Θα μπορούσε η λύση των 13 παικτών να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα; Νομίζω πως ναι και το καλύτερο που έχει να κάνει η Σουπερλίγκα είναι να πείσει τις υγειονομικές αρχές που τελικά αποφασίζουν, να δώσουν την συγκατάθεσή τους. Αλλιώς θα χαθεί η μπάλα. Διότι ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι βρίσκονται ημερομηνίες για να γίνουν τα ματς που έχουν αναβληθεί (αλλά κι αυτά που σίγουρα θα αναβληθούν…) είναι δύσκολο να κρατήσεις το ενδιαφέρον του κόσμου για ένα πρωτάθλημα, που κανείς δεν γνωρίζει πότε παίζουν οι ομάδες! Ο κόσμος έχει υποχρεωτικά σταματήσει να πηγαίνει στο γήπεδο. Αν δεν ξέρει και πότε θα δει τα ματς στην τηλεόραση, πώς να το παρακολουθήσει το πρωτάθλημα μας; Δεν είναι ρητορική η ερώτηση. Την Τρίτη ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τον Απόλλωνα και την Τετάρτη έγινε το ΠΑΣ - ΑΕΛ. Οι πιο πολλοί δεν το ξέρανε…

Λίγο θάρρος χρειάζεται

Οι μεγάλες ομάδες έχουν ρόστερ για να προσαρμοστούν σε μια τέτοια ανάγκη: οι μικρότερες, αν τους τύχει κάποιο τόσο μεγάλο πρόβλημα, ας δώσουν σε ένα ματς ευκαιρίες σε νέες παιδιά. Η Ντιναμό Κιέβου πήγε κι έπαιξε με τη Μπαρτσελόνα με 13 παίκτες: δεν έπαθε κάτι. Λίγο θάρρος χρειάζεται, λίγη αγάπη για το σπορ και οι αναβολές θα σταματήσουν. Και θα σταματήσει και η κακοπιστία που καλλιεργούν όσοι πιστεύουν ότι τα κρούσματα εμφανίζονται ξαφνικά και κατά παραγγελία. Που είναι άραγε σήμερα που αναβλήθηκε το Αρης – ΑΕΚ όσοι έλεγαν ότι ο Λοβέρα κόλλησε επίτηδες για να αναβληθεί ο τελικός κυπέλλου; Η UEFA έχει τη λύση, όχι μόνο για να μην αναβάλλονται τα ματς, αλλά και για να σταματήσουν οι ανοησίες και οι αστειότητες…